středa 7. července 2021

C006

.

 


.

Technická data:

.

Fúrik: Kolečko, trakař.

Fúrik: Alebo táčky je nástroj optimalizovaný na prepravu sypkých materiálov, pracujúci na princípe páky (Wikipedia).

Léčka: Vnadidlo.

.

.

Ztraceno v překladu (v hostinci U Váhy):

.

Teprve emeritní učitel Bejla vyvětlil studentu Nepivodovi, že bigender neznamená biggender.

.

.

Recept ku roku brambory s přihlédnutím k přednášce akademičky Mathildy:

.


(A. Malínská: Bramborová jídla).

.

Mathilde Cohenová, která přednáší právo na univerzitě v Connecticutu, na semináři pořádaném univerzitou Sciences Po prohlásila, že „francouzské stravovací návyky posílily převahu bílých lidí nad etnickými menšinami“.
„Kultura stravování ve Francii byla ústředním prostředkem formování rasové a etnické identity prostřednictvím otroctví, kolonialismu a imigrace,“ uvedla akademička.
„Bělost francouzského jídla je o to silnější, že je nepojmenovaná, což umožňuje rasové většině těžit z privilegií jídla, aniž by musela uznávat jejich rasový původ,“ dodala s tím, že stravovací návyky jsou formovány normami bílé vyšší střední třídy.
/ Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie-jidlo-rasismus-kolonialismus-bile-privilegium-pariz-kritika-mathilde-cohen.A210630_143559_zahranicni_dtt/
.
.
.

Zápisky majora Plota - Světlice:


.


.

Foto: Praha, Nusle; červen 2021; převod do ČB.

.

.

Tlusťjochovo kyvadlo:

.


.

Foto: Praha, Dejvice; červenec 2021; otočwno.

.

.

2x Divize modré pozadí:

.


.

Foto: Praha, Lhotka; květen 2021; otočeno o 180°.

.



.

Foto: Praha, hřiště Tempo; "líheň brankářského potěru"; květen 2021.

.

.

Divize rébusů:

.



.

.

SpQ - Kronika 1904:

.



.

.

Peprmintka pro všechny milovníky máty:

.


.

(Z TlusŤjochovy sbírky etiket).

.

.

Plénotázky a plénoúkoly:

.

1) Objasněte pojem "duchesse". Posilujte své stravovací návyky.

2) Popište, jak dokáže lstivý intelektuál Třebenský těžit z privilegia jídla v hostinci U Váhy.

3) Řešte alespoň jednu variantu rébusu.

4) Jak osvědčuje svou přítomnost Cyberštamgast? A vy? Lze pro to použít i fúrik/kolečko?

.

.

Bonusy a jiná lákadla:

.

P.T. ctihodná obec čtenářská nechť ve své dobrodušnossti rozhodnouti ráčí, zda vyjeven býti má A) Odchyt zajíce či B) Žofín. TlusŤjochůff dekret trojhlasný pro tento článek udělen jest D.n.

.

.

Pro Fredyho:

.

"Ach, ta bělost francouzské kuchyně," rozplýval se nad  kulinářským umem Okrouhlé-Jírů fotograf Tamchyně.

.

.

Bonus:

.


(Z TlusŤjochovy sbírky starých pohlednic).

.

.

A ještě dva recepty jako bonus k bonu:

.


.

(Velká ilustrovaná kuchařka sestavená dle nejosvědčenějších vzorů českých i cizích)

.

.

Dodatečné otázky a úkoly:

.

A) Dojde k odchytu zajíce?

B) Co si myslí myslivec?

C) Vyjadřuje recept "Zajíc na černo" privilegia a nadřazenost evropské gastronomie? Debatujte. Jaké další recepty na zaječí maso znáte?  Zodpovězte též otázku Zahrady-Cihelny ve jejím komentáři.

.

44 komentářů:

  1. 1) Jím, co je mi ženou předloženo.
    2) Třebenský si vybírá nejlepší kousky přímo v hospodské kuchyni.
    3) Nána je velká myslitelka. Nejvíce myslí na fotbalisty, ráda spí a občas jí sok padne do oka.

    4) Cyberštamgast za sebou nechává cukrovou stopu.

    S povděkem prosím trojnásobného zajíce.

    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji. Ale musím ještě vymyslet variantu se zelím. Toto téma je Nanynce nejbližší.😎

      Vymazat
  2. Dala bych si Žofín

    Uchvátil mě francouzský recept na bramborové jídlo tak, že jsem ho zcizila a šoupla na fb s nadějí, že podle něj ztvárním pro sebe sama, krmi. Z brambor co jen padnou za struhadlo, to se mi líbí nejvíc.

    pojem "duchesse" znamená, že du hrát šachy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí, že kosočtverce jsou šikmé čtverečky.

      Vymazat
  3. V tom případě pozor na Pepíčka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže by mohla být Nánina asociace takováto "zelí" -> "Pepíček" -> "zlotřilec".
      Tím pádem by rébus vypadal takto:
      KAP RYBA JIŽNÍ_OVOCE (mn. č.) VOJENSKÁ_ČAPKA

      Vymazat
  4. Na toho by spíš měla dávat pozor!

    OdpovědětVymazat
  5. le grand duc* je obrovská sova. Bubo bubo. Le grand duc je aj veľký vojvoda. Ergo: Duchesse je pani vojvodkyňa, man6elka veľkého vtáka, on robí na ňua "bubu, bubu!, ten starý Bubo!
    *hibou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A koukají jako sova z nudlí. Ale vévodkyně je správně. A šlechtičny obvykle nosí krajky.

      Vymazat
  6. Objasněte pojem "duchesse" - duch jídla, duch Essen.
    Jeho bratr je duch Cát. Rád se představuje: "Já jsem ...."

    OdpovědětVymazat
  7. kosočtverec = šikmý čtverec - a jen pouhou změnou polohy lze docílit erotické asociace

    Světlice a TlusŤjochovo kyvadlo jsou velmi působivé fotografie, první strašidelnou atmosférou, druhá otočením.

    OdpovědětVymazat
  8. Fredy Kruger

    V hostinci ,,U Váhy,, sedí už všeci
    Sakra ! to se tam děly zas věci !

    Řve Bejla : "Jsi nějak lítostný !!?"

    " Ale.... mám velké starosti !"
    ( to student plačtivě zabečel ) :

    " Jsem gender ? ... anebo biggender ??"

    " Tato věc zbytečně mučí tě !"
    dí emeritní mu učitel :
    "Do kalhot koukní ! jsi kompletní ? nuže !!"

    " Mám všechno tam !"

    " Vidíš ! no tak jsi mužem !"

    A chlapec se ještě optal ... kvík´:
    " A biggender ??"

    " Toť v bigbítu bubeník !!
    Já jednoho znal ! třískal do soupravy,
    až pytel mu upad !" .... učitel pravil :

    "Viděl jsem hochu, toho už hodně !"
    ..... a student ? je zase ve pohodě,
    ještě si pro sebe tiše cos´ krafá .......

    Tu z kuchyně výkřik zní fotografa !!
    " Ach ! bělost francouzské kuchyně !!!"
    ( huláká v kuchyni Tamchyně )

    " Já žasnu, jak jsem se podíval,
    nad uměním Vaším se rozplývám !!
    .... nad Vaším uměním kulinářským !"

    .... muž ožralý je ! vrazil do kuchařky ....
    " Vše zfotím ! ... jaký skvost jest to !!!
    ať vidí to celé město !!!"

    chlap fotí tam bílé těsto !!

    Kuchařka křičí : " Zadrž ty !!"

    Muž těsto si nacpal do držky !!
    řve : " Jestě se podívám na dížku !!"

    Tu žena mu vrazila na šišku !!
    Ten po slepu tápe a za kraválu
    poblblý vešel do lokálu ,
    ... za štamgastů všechněch.... za veselí !

    " Veškeré těsto jest ve prdeli !"
    vykřikla kuchařka na jedlíky :
    " Zapomeňte dnes na knedlíky ,
    jest Tamchyně idiot, - motovidlo !!!"

    ..... již číšníci začali roznášet jídlo,
    i pikolíci též ku stolům kráčí !

    Ten večer, jen chleba byl ke guláši !
    Je čerstvý, též podáván k pečeni
    ( vepřo-chlebo, - je se zelím )

    " Po čerstvém chlebu je prdění !"
    dí Jech a prdnul ! řka : " No, to mě poser !"

    .... a Pastucha ? prdí už v jednom kuse !

    OdpovědětVymazat
  9. 4) Sedí stály sajbergast na kolečku svrbí ho niečo na zadečku
    sedí li stálej sajbrgast na trakaři v zemích českých se mu dobře daří
    sadol však omylom na fúrik, vyzerá ako zamilovaný kocúrik, obrúsi si na slečne pazúrik
    kde dobré pivo se vaří lifrujou hosté brambory na trakaři ať zpracuje je sama vévodkyně
    za čtverečky kosé upečené pusu dostane dokonce od svojí tchýně
    rozcuchané vlasy zmätená dyšes (duchesse) nad polievkou na šporáku si nečeš!
    Sedím bez nádeje na fúriku, chcem osvedčiť svoju prítomnosť,
    ale ako v tej ľudovke “kolečko se ti polámalo” a bezmocnú mám zlosť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perfektní shrnutí (sumarizace) všech témat článku.🧐

      Vymazat
    2. suma sumarum mám ešte nato ak predám zo zubov zlato
      kúpim si tragač za to
      rozkrútim jediné kolečko na tragači
      pochutnám si na pagáči
      pagáč aj zo zemiakového cesta na spôsob pommes Duchesse
      ale so špekom
      ak sa to vegetarián nepáči dospeješ k tomu ešte vekom
      príliš mladý na ňu nelez!

      Vymazat
    3. Když špek, tak z mangalice!!!!!

      Vymazat
  10. *** Ku bonusu - zatím vede zajíc 😵 ***

    OdpovědětVymazat
  11. Mám ráda bilé maso, nejím bílé pečivo tak nevím, jsem tedy nebo nejsem rasista?
    Duchesse - vévodkyně
    A vyjevit bych chtěla A

    OdpovědětVymazat
  12. odin, dva, tri, četyre, pjať . vyčol zajčik paguljať. Pit paf ojojoj - ubgajet zajťčik moj. Preto ako v cihelne...

    OdpovědětVymazat
  13. Ešte k všeobecnej diskusii o kosoštvorcoch viď rozsiahly príspevok pod
    https://drmaxdebile.blogspot.com/2021/07/z-historie-stvorcov.html

    OdpovědětVymazat
  14. kap - ryba - jižní ovoce - ťuk - výklenek
    kap - ryba - jižní ovoce - násep - domácí zvíře
    kap - ryba - jižní ovoce - anglická zkratka DPH - mejdan
    kap - ryba - jižní ovoce - plemeno-Nejvyšší kontrolní úřad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo plemeno by asi byl lepší výraz "živočišná výroba".

      Vymazat
    2. Jakož i místo "ŤUK" mohlo být použito "POMLUVA" 😎😉

      Vymazat
    3. Též může být:
      kap - ryba - jižní ovoce - javor - díl - chvalozpěvy

      Vymazat
    4. Soda tak nenadchne jako třeba sekt, ale jako rébus pěkné! :-)

      Vymazat
  15. *** Hlasování o bonu ukončeno - zajíc vyjeven ***

    OdpovědětVymazat
  16. A) Určitě ne, mistrně prokličkuje

    B) Myslivec si bláhově myslí, že ho dostane, ale má příliš mnoho promile alkoholu v krvi,
    nebude mít dobrou mušku,
    i když ma dobrou pušku
    a dá mu to pořádnou fušku.

    C) Myslím, že zajíce jsem nikdy v životě nejedla na žádný způsob.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad B) Pravda, oči se tomu myslivci horečně (opilecky) lesknou...

      Vymazat
    2. pre eN ad C: to já zase pojídam zajíčky co a kde a kdy se jenom dá! Dokonce i ty čokládové na Velikonoce...hlavně musejí být čerstvé, ne prolezlé červmi!

      Vymazat
  17. Zajíc dušený po francouzsku
    Nabízí se scénář pohledné, ale nezkušené dívky, které mlsný kocour předvádí, co to je francouzský polibek

    OdpovědětVymazat
  18. když ptáčka lapali, chytil se do tenat

    OdpovědětVymazat
  19. Takže abych nakonec začal tento týden ještě vařit...

    OdpovědětVymazat