pátek 19. července 2024

TK038

.

Kříkadlo I - pro domácnost:

.




Technická data:

.

Mínění Mika Nellida: Místo chroustů bych dosadil chlebovou polívku.

TOP 100 nejhorších jídlech:

4. Chlebová polévka (Česko) Tato jednoduchá chlebová polévka je tradiční český pokrm připravovaný z kombinace starého chleba, vody, cibule a různých koření. Jemnější verze jsou občas zahušťovány vejci a mohou obsahovat chutné vývary nebo různé kořenové zeleniny.S charakteristickou rustikální chutí a hustou konzistencí je chlebová polévka běžným domácím jídlem, které se tradičně podává samotné nebo s křupavými krutony (blíže vizte zde)

Editace 21.7.2024:

.


.


(Kuchařská kniha  vydáno péčí spolku "Domácnost").

.

.

.

Kříkadlo II - Mazlíček:

.


.

Technická data:

.

Modla: Idol.

Modla: Blíže vizte zde

Kočárek: Hluboký, se sklopnou stříškou.

Okulit: Novotvar; kulením či valením opotřebovat (Kočkopedie).

.

.

.

Tlusťjochovo kalendárium:

.


Foto: Praha; pasáž ČTK; července 2024; foceno mobilem; zrcadlová koláž,

.

.

.

Pražské domy I - dvě dračice:

.


Foto: Praha, Jungmannova; červenec 2024; výřez.

.

.

.

Pražské domy II - Zavolej mi do klubu:

.


Foto: Praha, Jungmannova; červenec 2024; výřez.

.

.

Zašlá sláva automatů:

.


Foto: Praha; červenec 2024. 

.

.

.

Listy z Prahy pro majora Plota:

.


Foto_ Praha, Vinohrady; červenec 2024.

.

.

.

Ouloffky antikvární I:

.


Kino Pilotů: Vizte zde nebo tady

Poznámka: Myslím, že jednu dobu byla z kina skvošárna.

.

.

.

Ouloffky antikvární II:

.


.


.

.

.

Koutek kavárenských povalečů aneb cukroouloffky ze Švajcu IV:

.


.


.

.

.

Divize rébusů:

.

.

.

DODATEK:

.

1) ANIONT_KYSELINY_JABLEČNÉ BAHNO STROMOŘADÍ SOCHAŘSKÉ_NÁSTROJE     PLÁŠTĚNKA HRDINA


2) ANIONT_KYSELINY_JABLEČNÉ BAHNO STROMOŘADÍ SOCHAŘSKÉ_NÁSTROJE PLÁŠTĚNKA KOUTY


3) ANIONT_KYSELINY_JABLEČNÉ BAHNO STROMOŘADÍ SOCHAŘSKÉ_NÁSTROJE PLÁŠTĚNKA PRIMÁT ČESKÝ_ZPĚVÁK


4) ANIONT_KYSELINY_JABLEČNÉ BAHNO STROMOŘADÍ SOCHAŘSKÉ_NÁSTROJE HERNIE DRACI


5) ANIONT_KYSELINY_JABLEČNÉ BAHNO STROMOŘADÍ SOCHAŘSKÉ_NÁSTROJE OBUŠEK VRHY

.

.

.

Plénootázky a plénoúkoly:

.

1) Musí mít pes vezený v kočárku v MHD nasazený košík?

2) Znáte chlebovou polévku? Jaký je na ni váš názor?

3) Řešte rébus nebo přeložte text na cukroobalu. Anebo vkomponujte chlebovou polévku do úvodního čtyřverší.

.

Speciální otázka  pro Pražáky: Navštívili jste někdy kino Pilotů?

.

.

.

Bonusy a jiné lákačky:

.

P.T. ctihodná obec čtenářská nechť ve své do vyssokodobroduššnossti neskonalé rozhodnouti ráčí, zda vyjeveny býti mají A) Občerstvující se cyklistky či B) Připalování dýmky. Tlusťjochůff dekret trojhlasný pro tento článek udělen jest eN.

.

.

.

Pro Fredyho:

.

"Můj ujec přidával do chlebové polévky mladé kopřivy, aby měla říz," poučoval starý myslivec Jech kuchařku Okrouhlou-Jírů.

.

.

.

Bonus:

.


(Z Tlusťjochovy sbírky starých pohlednic).

.

.

.

Dodatečné otázky a úkoly:

.

A) Řešte co ještě rovněž konzumovala Tamara (viz dodatek pod rébusem). Anebo vymyslete další variantu.

B) Rowdy vyluštil (viz komentáře), že se Tamara krmila tabarky. Vymyslete do Kočkopedie recept na "Zeleninový tabarek".

C) Jak to, že sedlák nemá sirky? Jak moc vám přijde cyklistka emancipovaná?

.

38 komentářů:

  1. Děkuju za trojhlas a volím B) tu dýmku

    Pes vezeny v kočárku musí mít košík, páč může vyskočit a někoho rafnout.

    Chlebovou polévku jsem nikdy nejedla ani nevařila, asi jsem o moc přišla.

    Kino Pilotů jsem nenavštívila, ale kino Revoluce, Tatra, Morava, Libuše ty ano, byly v mém pankráckém a nuselském rádiusu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chodíval do kina Varšava na Míráku, do kina Květen na Vinohradské třídě či do bia Ilusion v Maceškově paláci.

      Vymazat
  2. Fredy Kruger

    " Chlebová polévka.... co do ní dáti
    aby se dala hltavě žráti ?"
    ( brebt Okrouhlé-Jírů v kuchyňských dveřích )
    (?) "Zeptám se myslivce ! tomu lze věřit !"

    " Chlebová polévka ? .... Nu... jářku"...
    ( poučuje Jech kuchařku ):
    " Dle rady mojeho UJA,- strejce,
    dej do ní kopřivy !
    Užereš se !!!"

    " Kde vzít je ??" ( má kuchařka otázku prostou )
    vykřikl student : " Já vím, kde rostou !
    máš košík ??"
    ... řve kuchařka : "Čum !! - támhle leží !"

    ... student ho popadl ..... a už tam běží !!

    Nedalo mu to ani moc práce
    Dobře ví chlapec o blízké skládce,
    ( kde serou psi, rovněž i bezdomovci,
    ... též různí houmlesi chodí tam močit )

    "Tam krásné jsou kopřivy ! tam pro ně skočím !!!
    Když přiběh´ hoch s plným košíkem,
    jej kuchařka objala s polibkem !!

    Polévka vzbudila SENZACI !!
    každý ,,do trumpety" dává si !
    Řvou štamgasti :
    " Ta má říz !"

    " Zvláštního čichu !!"
    .... až hostinský z úspěchu úplně zpychl !!











    OdpovědětVymazat
  3. D.n.
    1 - Ano, dokonce i když je v lošíku.
    3/1 - Malá Tamara stále jedla skopové
    Volím B)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji.
      Tamara je ve vývinu a stále hladová.

      Vymazat
    2. A proto se nezamýšlí nad vlastnictvím chleba. Taštičky předpokládám povidlové. Ale tobarky jsem ještě neochutnal.
      "Okulit" není až takový novotvar. Moje matka, když něco velmi krátce povařila nebo osmažila, říkala, že to jen tak okulí.
      Škoda že jsem se nedozvěděl, na kolik by přišel mladý beran.

      Vymazat
    3. Tobarky - ty lodě nejsou bárky, ale pinky. Takže s dala použít i jiná nápověda, viz internet - PINKA:
      druh reliéfního tvaru krajiny — propadlina vzniklá následkem důlní činnosti
      druh plachtové lodi
      (dříve) poplatek za povolení hrát (v hospodě apod.) karty
      (dříve) nádoba na vybranou pinku.

      Vymazat
    4. Možná paní Pojerová na beranovi prodělala jako na těch vejcích.

      Vymazat
    5. Neměl jsem na mysli žádnou obyčejnou bárku, ale hrdý třístěžňový bark :-)

      Vymazat
    6. Tak to je jiná.
      Já si ještě vzpomněl na Barku, která byla lakomá (viz https://www.zszidlochovice.cz/wp-content/uploads/2013/09/Werich-Lakomá-Barka.pdf)

      Vymazat
  4. Jak se dívám na rébusy (které mně moc nejdou), vidím: BAHNO STROMOŘADÍ
    Zajímavý to pojem, asi něco jako Bahno velkoměsta, ale s více kyslíku? :-)

    OdpovědětVymazat
  5. K bahnu; teď mi to mimoděk evokovala text z Werichovy knihy Fimfárum: Černý chlap postavil před Františka černé pivo. Nahnul se mu k uchu a zašeptal: „Jedno bahno jako rahno.“

    OdpovědětVymazat
  6. quick

    1) Záleží, zda se cítí jako pes nebo jako dítě.
    2) Chlebovou jsem nejedla, ale podobně jednoduchá je i cibulová (víc cibule, méně chleba) nebo klasická česnečka, jak ji kdysi dávno dělávala naše stařenka denně stařečkovi ke snídani – jen česnek, kmín, sůl, sádlo, osmažený chléb a voda, ne vývar.
    3) Malá Tamara už vyjedla celý rébus – můžu vkomponovat chroustovou?

    Za úsvitu hospodyňka
    chladem se třese
    než si něco chroustů v sadě
    na polévku střese.

    Vydařené verše i obrázky a prosím B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli nemáš chrousty
      pro zpestření potravy
      můžeš zapéct tousty
      s pomazánkou z ponravy.

      Vymazat
  7. Chlebovou polévku dělám podle rodinného receptu, ale dost se liší od toho tradičního.
    Na překlad jsem se těšila: )
    Guvernér Mekky, Khair Beg, zakázal pití kávy, protože si mu ženy stěžovaly, že jejich muži pijí kávu celou noc a nechávají je spát samotné.
    Vyjeviti prosím B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za překlad.
      Myslím, že s chlebovou polévkou je to jako s bramborovou, každý do ní dává jiné ingredience...

      Vymazat
    2. S polévkou máš pravdu, je to ten druh polévky: co dům dá, smůla, když dá jen ten tvrdý chleb a kus staré cibule :)

      Vymazat
    3. Přidal jsem pod pokleslost i dva recepty na chlebovou polévku.

      Vymazat
    4. Ok. Jakmile bude chladněji, uvařím tu naši😊

      Vymazat
  8. 1/ Pokud je připoutaný, nemusí. Jinak i ti nejmenší psi dovedou být hodně agresivní, to je pak mazec!
    2/ Chlebová polévka nemusí být špatná, pokud je dobře ochucená. Já používám smažený chléb, jako přílohu do česnečky.
    3/ Ale fuj, chrousta mi netřeba,
    raději si dám polévku
    z okoralého chleba!
    Prosím A.

    OdpovědětVymazat
  9. Sedlák: Ale jenom dva šluky z mý fajfky, madame, naše tráva je dost silná!

    OdpovědětVymazat
  10. D.n.
    Sedlák: Madam, nebylo by trochu tabáku.
    Tvor na kole: Já jsem "oni" hlupáku.

    OdpovědětVymazat
  11. quick

    B) Zeleninové tabarky.
    Potřebujeme: bramborovou kaši, dušenou zeleninovou směs dle roční nabídky.
    Na talíři zformujeme z bramborové kaše vlny, na ně upravíme směs do tvaru barky, zapíchneme tři špejle nebo párátka s plachtami šunky, sýra, salámu (co dům a peněženka dá), povoláme námořnictvo které obstará sirénu a ta barka může vyplout.
    (Genderově to asi nebude zcela správně, ale na talíři se to ztratí.)
    C) Sedlák sirky má, právě jednu ušetřil.
    Cyklistka se zdá velmi emancipovaná, protože jede na vyjížďku bez doprovodu.

    OdpovědětVymazat
  12. Cyklistika má v první řadě příšerný kalhoty.
    Na kolo sedla, aby dojela pro sirky a cigarety, proto může sedlákovi zapálit fajfku, tomu sirky došly a právě si pro ně jde. V bodě B se sešli a cyklistka je hodné děvče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty kalhoty ale mají při pádu své přednosti. Člověk se jen tak neodře.

      Vymazat
  13. A): proboha dost, vždyť té holce bude špatně!
    Uzeniny, rohovina, kukuřice, těstoviny, drobné ovoce - to chce kachní žaludek.
    B): děkuji quick za inspiraci. Jednou něco takového přinesl kamarád na Silvestra, místo chlebíčků. Ještě na Tři krále nám to lezlo ušima.
    C): dámě očividně chybí na řídítkách jakákoliv brzda, snad to bylo ještě před vynálezem volnoběžky

    OdpovědětVymazat
  14. Ad C) Má spešl boty, jimiž brzdí “na pekaře”.

    OdpovědětVymazat
  15. Cyklistka je velmi emancipovaná. Svědčí o tom kalhoty a motýlek.
    Chlebovou polévku mám ráda. Místo cibule používám raději česnek.

    OdpovědětVymazat
  16. D.n.
    Ty parohy si doufám pocukrovala.

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravější než smažení jsou chrousti pošírovaní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V případě chroustů používají francouzští kuchaři spíše blanšírování.

      Vymazat