středa 5. července 2023

P093

.


.

Technická data:

.

Foto: Praha, Lhotka; plakátovací plocha; květen 2023.

Troky: Necky.

Déšť žab: Blíže vizte zde

Skokan bílý: Méně používaný laboratorní objekt (Kočkopedie).

Pipa: Objasnění pojmu vizte ve článku zde

.

.

.

Vzpomínka na blog.cz:

.



.

.

Kocůrova obrazárna - Rozpolcený antimudrc Pišta z Chattrče:

.


Foto: Praha, Lhotka; rozsypaný písek na ulici; foceno mobilem; červen 2023; převod do ČB.

Poznámka: Lze domalovávati.

.

.

.

TlusŤjochovy koláže - páteř světlonoše:

.


Foto: Praha; poblíž Masaryčky; červenec 2023; foceno mobilem.

.

.

.

Zadrátovaný rytíř (pověsti z Jamrtálu): 

.


Foto: Praha, Nusle; červen 2023; foceno mobilem.

Jamrtál: Nuselské údolí.

.

.

.

Modré pozadí:

.


Foto: Praha, nám. Republiky; květen 2023.

.

.

.

Sekce de Kly:

.




Foto: Foto: Praha, Vršovice; červenec 2023.

.

.

.

Agitka politická:

.


Foto: Praha, Michle; foceno mobilem.

.

.

.

Divize rébusů:

.


.

.

.

SpQ - Kronika 1904:

.


.

.

.

Oulovek antikvární:

.


.

Poznámka: Vždy mne potěší, když seženu něco do série - jiný Černý pivovar vizte zde

.

.

.

Plénootázky a plénoúkoly:

.

1) Je hrabě Stroganov i autorem receptu "svíčková Stroganov"? Co vás ještě v Kronice zaujalo?

2) Sestavte z nedostupných pramenů životopis antimudrce Pišty z Chattrče.

3) Řešte rébus nebo objasněte pojem lapol.

4) Bicyklujte a pamatujte při tom na slogan "Chceš-li poznat co je dřina, kup si kolo Ukrajina" (Kolo Ukrajina - vizte zde )

.

.

.

Bonusy a jiná lákadla:

.

P.T. ctihodná obec čtenářská nechť ve své vyssokodobroduššnosti rozhodnouti ráčí, zda vyjeveno býti má A) Joško - tě péro či B) Excelsior pneumatic. Tlusťjochůff dekret trojhlasný pro tento článek udělen jest Růže z Moravy.

.

.

.

Pro Fredyho:

.

"Ejhle, filosof Schwestka-Modřanský čte spis antimudrce Pišty z Chattrče," hlásil student Nepivoda emeritnímu učitelovi Bejlovi.

.

.

.

Bonus:

.


(Z Tlusťjochovy sbírky starých pohlednic).

.

.

.

Dodatečné otázky a úkoly:

.

A) Kolika roků se dožil Mohamed?

B) Co to byl Grand Orient zmíněný v kronice?

C) Sepište krátkou stať o zadrátovaném (ne o nadrátovaném) rytíři.

.

.

37 komentářů:

  1. ad 3)
    KUBATURA DIV ŠÉM
    KUBA TU RADÍ VŠEM
    Pěkný rébus. V jednoduchosti je krása.

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji k oulovku antikvárnímu!
    Zdá se, že Tlustjoch vykoupil "Ladu" na jednom nejmenovaném e-shopu :-)
    Na pohlednici z roku 1930 (nebyla zrovna levná) je reprezentační pivnice plzeňského Měšťanského pivovaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TlusŤjoch:
      Ano, v té době se tam už čepovala plzeň.
      Ale mně stejně spíš zajímají časy dřívější:

      Předtím se ještě patří zmínit, že v devatenáctém století provozoval pivovar s hostincem po jistou dobu Ferdinand Náprstek, bratr známějšího Vojtěcha. Rodina Náprstkových, potažmo Fingerhutových měla s pohostinstvím bohaté zkušenosti, neboť dlouho vlastnila známý lokál U Halánků, v jehož dvoře dnes stojí Náprstkovo muzeum. (https://vysehradskej.cz/cerny-pivovar/)

      Vymazat
  3. quick

    Jen si zahlasuji - prosím B.

    OdpovědětVymazat
  4. Antimudrc je dokonalý i bez domalování!
    Pivní pohlednice se mi líbí, asi pod vlivem čerstvého zážitku, kdy jsem po roce ochutnala pivo z malého pivovaru :D.
    Prosím si A.

    OdpovědětVymazat
  5. Probral jsem se včemi nedostupnými prameny a navštívil jsem i neeksistující obec Chattrč. Veškeré poznatky vydám v již zaniklém nakladatelství Pišta a spol.
    B)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oceňuji tvoji mravenčí badatelskou činnost. Jen bych ještě podotkl, že nakladatelství Pišta & spol. pokračuje pod názvem Šteffan & Chýše.

      Vymazat
    2. Koukám, že mám zřejmě existenční problémy.

      Vymazat
  6. Sádlo na chlebu s cibulí je největší pochoutka. Kočičí sádlo neznám. Občas používám škvarkové, také psí.
    Lapol, snad odlučovač. Je určen pro akumulaci dešťových nebo odpadních vod, usazení sedimentů (kalů) a následné odloučení ropných látek (např. z dešťových vod na komunikacích a parkovištích, čerpacích stanicích, myčkách vozidel apod.) nebo tuků z kuchyňských provozů (restaurace, jídelny, hotely).
    Politická: překonání hranice mezi Ruskem a Ukrajinou na ukrajinském kole nemá chybu. Je to dřina. 😀
    Prosím A)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna dneska jsem měl k večeři domácí škvarkovou pomazánku. Bohatě posypanou cibulí.

      Vymazat
  7. Lapač benzinu mě potěšil :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Se dívám, že se zas začínají objevovat domalovávací výzvy, škoda, že mi to s tím kreslením nejde, vidím tak indiánského náčelníka z profilu.

    Hlasuji za A)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně mu můžeš domalovat čelenku, to fakt není těžké. Copánek je off šem horší. 😎🙃

      Vymazat
  9. Zadrátovaný rytíř upomíná na Jumpers, skokany hodlající skončit s životem.
    Hlas z lidu: "Nedělej to, však ona se ti vrátí!!"
    Hlas z lidu, 2: "Nedělej to, však ona se už třeba nevrátí!!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pražáci mají takový vtip (kategorie černý humor):
      Stojí váhající jumper na Nuselském mostě a kolemjedoucí taxikář na něj volá:
      "Mohu pro vás něco udělat?"
      "Jo, hoďte mne do Nuslí."

      Vymazat
  10. Tentokrát mě nejvíce zaujal černý pivovar! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Szroganov je autorem.prakticky vseho, tedy i vsech druhu svickpve

    OdpovědětVymazat
  12. Rytíř se zapletl do drátů,
    a to od hlavy, až do nártů.
    A když ho panoš rozmotal,
    tak jenom cosi blekotal

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě ke svíčkové "Stoganov":

    Hovězí Stroganov je masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně, který se rozšířil po celém světě. Bývá také označován jako minutkový guláš. Připravuje se z hovězí svíčkové, která se nakrájí na nudličky a zprudka orestuje na oleji, kousky masa se pak prohřejí spolu s cibulí, žampiony, nakládanými okurkami, zakysanou smetanou a rajčatovým protlakem. Podává se horké. Jako příloha jsou v Rusku tradiční opékané brambory nebo smažené hranolky, ale používá se také rýže nebo těstoviny. Podle starodávného způsobu podávání se hotový Stroganov polije vodkou nebo koňakem a zapálí.
    Jídlo je pojmenováno podle šlechtického rodu Stroganovů. Název se zřejmě poprvé objevuje v kuchařské knize Dárek mladým hospodyňkám z roku 1861, byť recept měl poněkud jednodušší podobu, jako hovězí s masovým vývarem, hořčicí a smetanou. Specialita se stala mezi ruskými majetnými vrstvami velmi oblíbenou a po bolševické revoluci se s emigranty dostala do celého světa. Časem se vytvořila řada krajových verzí, jako je např. ve Švédsku oblíbený Stroganov z místní uzeniny "falukorv". V levnějších restauracích se Stroganov často připravuje z vepřového nebo kuřecího masa.

    (zdroj: Wikipedie)

    OdpovědětVymazat
  14. A) Kolika roků se dožil Mohamed?
    Překvapivě jen 61.
    Více: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Mohamed

    Ten, co se údajně dožil 969 let, byl Metuzalém.
    Více: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Metuzal%C3%A9m

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže piják piva se dožije víc než ten, kdo pije tvrdý alkohol, zdá se.

      Vymazat
  15. Fredy Kruger
    V okolí studenta tušejí všici,
    Nepivoda, že něco chce říci !
    .... ten k Bejlovi blíží se rozčilený,
    řka : " Ejhle ! ... to už je ve prdeli !"
    ( emeritnímu hlásí učiteli ),
    když k židli se přikradnul přikrčen...

    .... krk s hlavou, má k Bejlovi vystrčen !

    ... a šeptá mu : "Filosof Schwestka Modřanský "......

    Opáčí učitel : "Wole a co já s ním ??"

    " Čte velice závadné spisy !!!"

    " Závadné ? jsi si s tím jistý ??"
    ( Bejla na na hocha zle zavrčel )

    " Spis ATI-mudrce, - PIŠTY z CHATRČE !!"
    opáčil chlapec na to

    " Studente ! wiser se na to !!!
    o těhle věcech howno víš !!"
    ....... Bejla pak přisednul k Schwestkovi.....
    Jsou skloněni
    nad spisem na kraji stolu !!!

    " Maž domů a pusti se do úkolů !!"
    zadupal Schwestka na studenta

    .... ten celý jsa vyděšen, rázem je ten - tam !

    OdpovědětVymazat
  16. Ha, nezvládla jsem komentovat článek, nedokreslila jsme antimudrce, nepodepřela bonus, nevyluštila rébus, nepochválila fotky a poklesslosti a další divy, nevyčetla kroniku... Jde to se mnou z kopce. Tento týden jsme se v práci pekli jako špekáčky na grilu a přesto, že pátek byl kratší, už jsem nestihla dohnat skluz. :-)

    Přání na bonusu by bylo lepší zakončit: "...abys žil ještě dalších sto let!" Takhle to vypadá, že si gratulant brousí zuby na dědictví. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anebo:
      Opička tě chytne za lem,
      budeš žít jak Metuzalém /viz komentář Axiny výše/

      Vymazat
  17. Černobílíé fotografie působí tajemně až děsivě.
    Takovou drátovou sestavu jsem viděl jen v Bukurešti a v Thajsku. Rytíř z jejich svazků nemá šanci uniknout.

    OdpovědětVymazat