.
Technická data:
.
Odpustková listina: Na konci roku 2005 Národní knihovna získala jako jeden z vůbec nejstarších tisků na světě Gutenbergovu odpustkovou listinu z roku 1454. Tato listina byla objevena v knihovně chebských františkánů na přídeští jedné z knih.Tato odpustková listina sloužila konkrétně pro financování války, kterou vedlo Království kyperské proti Turkům v období, kdy došlo k pádu Byzantské říše a Evropa si silně uvědomovala nebezpečí turecké expanze (Staženo odtud).
Plameňák: Na pobřeží Středomořském vídati často veliká hejna těchto zajímavých ptáků. Na mělčinách stává, vyrývá nohama dno a hledá v něm zobákem uprostřed zakřiveným vylovené korýše, měkkýše a červy právě tak jako kachna. (Dr. Otto Schmeil: Zoologie).
.
.
.
Modré pozadí:
.
Foto: Praha, Šeberov; leden 2024.
.
.
.
Obrázky z Japonska I - mlékostánek v Tokiu:
.
Foto: Tokio; prosinec 2024.
.
Obrázky z Japonska II - Občerstvení:
Foto: Ósaka; prosinec 2023.
.
.
.
Listy z Prahy:
.
Foto: Praha; leden 2024; foceno mobilem; zrcadlová koláž.
.
.
.
Dodatek k roku Holuba:
.
.
(Kuchařská kniha, vydáno péčí spolku Domácnosť; osmé vydání; Nákladem F. Šimečka v Praze; 1904)
Poznámka: Asi se tenkrát neříkalo "špejle" ale "špejla".
.
.
Editace 29.01.2024 - Dodatek ku štěřbáku:
.
(Bylinářství, kořenářství čili herbář. Seznam ku pěstování, sbírání a úpravě všech domácích, léčebných a aromatických (kořenářských) bylin, spolu s jejich popisem a označením přirozených stanovisek sestavil dle vlastní zkušenosti Martin Fulín, redaktor časopisu "Česká Flora").
.
(Ze stejné kuchařky jako recept výše).
.
.
.
(Z TlusŤjochovy sbírky starých pohlednic).
.
.
.
BOJ ZA PRÁVA HOLUBŮ - vizte zde
.
.
.
Osobnosti na starých pohlednicích:
.
(Z Tlusťjochovy sbírky starých pohlednic).
.
.
.
Divize rébusů:
.
.
.
.
Plénootázky a plénoúkoly:
.
1) Používáte v kuchyni štěrbák?
2) Jaké odpustkové listiny znáte? Co se jimi financuje? Debatujte.
3) Řešte rébus nebo gůglete včelaře.
.
.
.
Bonusy a jiné podpultoffky:
P.T. Ctihodná obec čtenářská nechť ve své vysssokodobroduššnosti rozhodnouti ráčí, zda vyjeven býti má A) Sjezd techniků či B) Pyrogravure. Tlusťjochůff dekret trojhlasný pro tento článek udělen jest Oby.
.
.
.
Pro Fredyho:
.
"Je jako náletová dřevina," vyjádřil se pohrdlivě o zelináři Rapoticzovi intelektuál Třebenský.
.
.
.
Bonus:
.
(Z TlusŤjochovy sbírky starých pohlednic).
.
.
.
Dodatečné otázky a úkoly:
.
A) Víte, co je to pyrogravure? Napište odpovídající termín v češtině.
B) Jak se vám pozdává recept na štěrbák?
.
Tekla se jde asi koupat do Volhy.
OdpovědětVymazatProsím A)
Zdá se. Anebo na Krym.
VymazatGratuluji.
Dala bych si A)
OdpovědětVymazatŠtěrbák je nějaká zelenina do polívky, tak nějak mám zasunuto v pozadí paměti...😀
Odpustkovou listinu neznám žádnou, taky nikdo mi nemá co odpouštět...
Ano, je to zelenina, nahořklá.
VymazatMlékostánek mě překvapuje, měl jsem za to, že Japonci patří k Asiatům majících malou toleranci k laktóze.
OdpovědětVymazatTaky mne to překvapilo.
VymazatA dokonce i lahvičky s mlékem ohřívali v teplé vodě...
Štěrbák by byla, zejména v tuto roční dobu, dobrá salátová zelenina, ale paní J nad ní ohrnuje nosánek kvůli mírně nahořklé chuti.
OdpovědětVymazatUdělal jsem editaci a přidal něco o štěrbáku hned pod recept.
VymazatPokus o rébus: tent (a) tarbík (i) nýtek Léda = Ten Tatar bikiny Tekle dá.
OdpovědětVymazatDěkuji převelice za trojhlas, zkusím to s Béčkem.
Štěrbák neznám, možná pod jiným názvem.
Endive, chicory, radicchio?
VymazatDíky, tady tedy k dostání v supermarketu jako endive. :-)
VymazatGratuluji k vyluštění.
VymazatTéž jsem dodal i něco o štěrbáku.
Přesně... Vydatné občerstvení na špejli :-).
OdpovědětVymazatGůglil jsem si špejli a našel toto:
VymazatPřišel nám dotaz, jak se má tato důležitá část jitrnice pojmenovati po česku; špejl, mor. špilek, sloven. špajdľa, špandľa jsou slova původu německého (der Speil, Speidel, střhněm. spidel). V Kálalově slovníku jsme našli také sloven. drevečko (zdrobnělina slova drevce, č. dřevce), papček (papek je tyč; česky by slovo papček znělo papeček). Snad zná někdo ještě jiné české slovo téhož významu?
Naše řeč, ročník 14 (1930), číslo 1, s. 23
Japonci by to ovšem vyslovili šu-pei-re :-).
Vymazat" Ať už dá pokoj, boha jeho !"
OdpovědětVymazat( slyšet je ,,U Váhy,, Třebenského ):
" Otravuje a furt něco křičí !
..... tak Třebenský mluví o Rapoticzi :
"Co kolem uslyší, poslouchá chtivě !"
( šklebí se vzdělanec pohrdlivě ) :
" Od stolu - ke stolu chodí a skuhrá
o mrkvi, ředkvičkách, o kedlubnách !
Je jak ta ... éééé....náletová dřevina,
radím vám, si ho nevšímat !
... bych s jeho brukví se podělal ?
Jsem přece intelektuál !"
...odfrk´ si Třebenský, nafoukl tváře .....
..... rozčililo to zelináře !!
hned na to opáčil chraplavě :
"Člověk se v záhonech furt hrabe ...
Jen pohleď co žereš ! jen na talíř mrkni
vždyť žereš vepřové, na mojí mrkvi !!!"
.... Třebenský aby jej pokořil,
k mužovi takto hovoří :
"Není ti rozumět, odkašlej si,
a nelítej kol stolů, seď na svých wejcích !
u svého stolu seď a už tam zůstaň !!"
.... Zelinář poslechnul, odkašlal z husta
co s hleny, kterých má plná teď ústa ??
.... Třebenský zrovna se nedívá... (?)
Rapoticz plivnul mu do piva !
... Třebenský ničeho netušící
uprd se, krknul a olíznul lžíci,
kterak by mohl jíst ,,na sucho,, ?
Muž popadnul půllitr za ucho
( když pěna mu spadne, s ním zakvedlá )
(?)
... nyní mu nespadla ! "No... teda ! !"
vykřikl : " Výčepní snažil se !"
.... pak Třebenský zhluboka napil se !
Fredy Kruger
OdpovědětVymazat" Jak zvláštní toť pěna, jíž
schlamstnul jsem právě !"
.... Třebenský šeptá si nechápavě
Re: Asi se tenkrát neříkalo "špejle" ale "špejla".
OdpovědětVymazatNa plzeňsku "šprejle".
Dal jsem něco o špejli i pod Čerffův komentář.
Vymazatquick
OdpovědětVymazatZ krášlených holoubat mně jde tak trochu hlava kolem. Snaha o transplantaci hlaviček? Škoda, že není obrázek.
2) Na většinu odpustků netřeba listiny, stačí obálka.
Hlas veršům a B.
Holoubata by mohla být ještě melodramatičtější, kdyby za záclonou / pod stolem někdo dělal vrkůů. Nebo na francouzský způsob, roucoule, roucoule!
Vymazat(To jsem speciálně dohledal. Detaily jsou důležité.)
Kdyby byly místo špejlí použity pružinky, mohl by se holub zdánlivě točit jako na báni...
Vymazat@@@@ Hlasování o bonu ukončeno.
OdpovědětVymazatOsvícený buddha ve stánku s občerstvením přitahuje. V Japonsku nosí v mlékárně (obchodech) ještě roušky?
OdpovědětVymazatRekonstruovaní holubi s hlavičkami mne nelákají.
U nás na Moravě se říká špejla.
Pyrogravure je vypalování ozdob do dřeva.
Štěrbák není čekanka?
quick
VymazatPodle moudrých sov bude něco jako bratranec čekanky. Mají částečně odlišný latinský název.
Čekanka a štěrbák jsou příbuzné svojí hořkostí...
VymazatA ze štěrbáku se na rozdíl od čekanky nedělá cikorka. :-)
VymazatSděluje Jago.
VymazatDíky za návštěvu.
Vymazatquick
OdpovědětVymazat1) Když už, tak raději jen štěrbákový salát, žádné vaření a smaženiny co nejvíc.
2) Jako známý technický antitalent by mne zajímalo provedení – jak dáma nástroj zahřívá? Podle lahviček spíš vypadá, že leptá nějakou kyselinou a pod.
1R včetně dalších znalců jistě laskavě objasní.
Ad 2) To jsou hasicí přístroje, myslím...
Vymazat2) Z gůglu jsem pochytil, za prvé: pyrografií se dají dělat překvapivě jemné detaily a odstíny, dnes elektricky zahřívanými nástroji.
VymazatZa druhé: "Koncem 19. století melbournský architekt jménem Alfred Smart objevil, že vodou ředitelnou barvu lze na dřevo nanášet za tepla pumpováním benzolinových výparů přes vyhřívanou dutou platinovou tužku." (stroj.překlad)
To je asi co dělá lepá dáma na čumkartě "Umění ohně." Čím ale vyhřívá tužku nevím.
quick
VymazatDěkuji. Dáma si tajemství vyhřívání tužky chrání.
Když se to tak vezme, umění ohně je i keramika, sklářství, kovářství.
Jakož i věštění z ohně - blíže viz zde: https://www.prozeny.cz/clanek/vesteni-z-ohne-co-vam-prozradi-plameny-jejich-barva-nebo-dym-12924
VymazatK umění ohně bych rád přičlenil i grilování. 😋
VymazatNostalgicky jsem zavzpomínal na špekáčky nad plamenem opékané, když se žárem rozevřely do ornamentů řezem stanoveným...
VymazatMirijam to řekla za mě...
OdpovědětVymazat2.Axina pořád trucuje 😀
Hezký den lednový poslední
a vzhůru do února.
VymazatBonus je tentokrát podle mého gusta, díky. :-)
OdpovědětVymazatJsem rád, že ti pyrogravura padla noty.
VymazatCo je pyrogravie už vím, vygůglila jsem si to, pač jsem jen věděla, co je gravírovat :), štěrbák nepěstuji, ani z něho nic nedělám, zůstanu u svých "salátovin" :)
OdpovědětVymazatA čínské zelí jsi někdy zkoušela?
VymazatOdpustky manzelkam jsou i dnes nekdy pekne drahe
OdpovědětVymazat🙀😳
Vymazat