úterý 29. prosince 2020

G01

.

ROK MMXXI BYL VYHLÁŠEN ROKEM BRAMBORY:

.

.

Novoročenky, které již někteří čtenáři obdrželi via šnečí počta:

.


.


Odrůda roku:


(Atlas brambor; Československá akademie zemědělských věd; 1955).

.

.

Příspěvek od Jednorožce - Bagging potatoes:

.



.

.

Příspěvek od D.n.:

.



.

.

Kuchařka roku (ouloffky antikvární):

.



.

a recept z ní:

.



.

.

Recept od Quickové:

.



.

.

Brambory na starých pohlednicích:

.



.


(Obé z TlusŤjochovy sbírky starých pohlednic).

.

.

Zesměšňování brambor,  se kterým hluboce nesouhlasím:

.



.

(Z TlusŤjochovy sbírky starých reklam).

.

.

Hnojme:

.


(Z TlusŤjochovy sbírky starých reklam).

.

.

Recepty od Almy:

.



.

.

Editace 30.12. - Poslední oulovek antikvární v roce la Butě:

.



.

.

Bramborové květy poslala OBY:

.



.

.

Plénoúkoly a plénootázky:

.

1) Který sedlák je vám sympatičtější a proč?

2) Oponujte Kulíkovi (nejlépe ve verších).

3) Máte-li nějaký zajímavý recept na jídlo z brambor, pošlete jej k vyjevení.

4) Jaké krajové názvy pro bramboru znáte? Jmenujte.

.

.

Pro Fredyho:

.

"Co ty jsi za člověka? Taková brambora!" zahartusil na intelektuála Třebenského fotograf Tamchyně.

.

71 komentářů:

  1. Přeji všem hodně zdraví a štěstí v nastávajícím roce brambory. Nejdřív mne nový symbol nijak nenadchl, ale pak jsem si vzpomněla na film "Slavnosti sněženek". Kdo ho zná, tak bude vědět, kdo ne, ať se podívá. Květ brambory je tam opěvován nad všechny kvítky a je to pravda.
    Pak mne napadlo pořekadlo, které je v naší rodině velmi oblíbené: "Hloupý sedlák, velké brambory!" Viz zde cizojazyčná verze.
    Doma máme rádi brambory "na loupačku" a jiné jednoduché bramborové recepty.
    Z krajových názvů znám : kobzole, erteple, zemáky...
    Abych nzapomněla, děkuji za pohlednice, všechny přišly v pořádku a udělaly mi velkou radost. H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brambory na loupačku mám též rád.

      Vymazat
    2. Květ brambory je tam opěvován nad všechny kvítky a je to pravda.
      Je hezký. Já zahradničím už mnoho let, ale teprve letos jsem si všiml, že (některé odrůdy) také velmi příjemně voní!

      Vymazat
  2. Krásný nový rok a dostatek erteplí všem jedlíkům! Mám krásnou bramborovou kuchařku Pochoutky z brambor autorů Klimentové a Štampacha, tak bych mohla zahlcovat recepty až do roku 2022. Stačí říct. Jsou tam perly jako Poor Man's Goose a další. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jo, pošli sken receptu na nějakou bramborovou delikatesu. Rád ho zveřejním.

      Vymazat
  3. Jen aby nám rok nerozbředl na kaši. Ještě bychom mohli přidat slavné Jedlíky brambor od Van Gogha :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Otázkou je, zda kaše bude na mlíku nebo na smetaně.

      Vymazat
  4. Bez brambor ani ránu. U nás v rodině se ujal způsob úpravy brambor podle mužovy maminky- říkáme jim červené brambory (Já gulášové)Piros krumpli -
    Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky. Na sádle (nebo másle či oleji-podle chuti) v kastrolu nebo hrnci zpěníme nakrájenou cibulku, kterou lehce poprášíme mletou červenou paprikou a hned poté přidáme brambory, které posolíme, příp. pokmínujeme a podlijeme vodou. Nemělo by jí být moc, jen tolik, aby se při vaření odpařila. Brambory mícháme, aby se nepřipekly. Hotové se hodí jak k řízkům nebo i samotné.

    OdpovědětVymazat
  5. Od babičky mám zase recept na t. zv. Barkes (ze Sudet).
    Syrové oloupané brambory nastrouháme na hrubším struhadle, mírně osolíme, osladíme, přidáme skořici, vejce, hladkou mouku (množství podle počtu brambor- tolik lžic) rozmícháme. Na vymaštěný pekáč rozetřeme těsto a poklademe půlkami švestek (nejlépe čerstvými). Upečeme v troubě do křupava. Krájí se přímo na plechu. Říkala jsem tomu sladký bramborák se švestkami.♥

    OdpovědětVymazat
  6. Mňám.... hranolky, americký brambory, krokety, bramborová kaše. Tohle všechno z brambor miluju....takže hurá do roku brambory!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po kaplicku! Jak já na ní mohla zapomenout! Já si snad půjdu nastrouhat dvě brambory a udělám si pěkně křupavý bramboráčky!!!

      Vymazat
  7. Rok brambory? Tak nevím, nezní to úplně lákavě...ale doufám, že to tedy bude lepší, než tenhle rok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brambory zachránily Evropu před hladomorem - viz např. https://www.bejvavalo.cz/clanky.php?detail=1338

      Vymazat
  8. Ta první brambora mi připomíná spíše nějaké hliněné veledílo z dob minulých. Rok brambory beru, hlavně ať už to není rok covidu!
    U nás se někdy bramborám říkalo "krumple" a ty byly nejlepší dělaný v popelu, co zbyl po táboráku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brambory v popelu. Mňam. Býval jsem od nich jako dítě celý ukoptěný.
      Ohýnek a pak brambory. To bývalo super.

      Vymazat
    2. Nosíval jsem na podzim po kapsách v papíru zakroucenou sůl, sirky a kus škrtátka. Krabička by chrastila a upoutala pozornost mé máti, ale stejně poznala po čichu, kde jsem to zase byl...🙂

      Vymazat
  9. Ještě jeden jednoduchý recept: Brambory oloupeme nakrájíme na kostky a dáme do vody vařit. Přidáme sůl, případně kostku bujonu, bobkový list a vaříme jen docela krátce do poloměkka. Uděláme si záklechtku z mléka (nebo smetany na vaření)a lžíce bramborového škrobu (nebo hladké mouky) a rozmícháme do hrnce s bramborami a vodou, ještě povaříme,promícháme . Je to dobrá dietní večeře a doplněná vařeným vejcem i vydatná. Možno přikyselit. (Podbíjené brambory se tomu říká a lze je vylepšit dle chuti)
    Na Hané říkají bramborům kobzole...

    OdpovědětVymazat
  10. V minulém životě jsem byla prasetem, miluji brambory na všechny možné způsoby.
    V tom současném životě jsem jako malé dítě u babičky na Hané chodila prasatům užírat brambory ve slupce a nikdy mne za to nikdo nepochválil.
    tudíž si budu ve zdejší společnosti, které brambora bude vévodit, připadat svobodně a patřičně.
    Již jsem se z lásky k bramborách vypsala a nepohrdnu žádnou laskominou z brambor, od obyčejných se slupkou až po hedvábnou bramborovou kaši.
    Roku brambory zdar !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U babičky se do těch brambor pro prasata přidávaly i kopřivy.🙃

      Vymazat
    2. My jsme vařili brambory ve slupce pro slepice. Přidávali jsme do nich, kvůli vápníku na skořápky strouhanou křídu, kterou si můj otec, učitel, "vypůjčoval" ze školy.

      Vymazat
  11. ad 3 a aj 4) rösti!
    https://www.bettybossi.ch/de/Rezept/ShowRezept/BB_CHCH090801_0107A-40-de
    švajčiarsky národný pokrm, presne ako raclette, sýrove fondue, a fondue chinoise, servelas, čokoláda a pod.

    OdpovědětVymazat
  12. 2) Kulík očividne klame, pravda leží úplne inde...
    K Kulíkova žena milá kávu meltou nahradila

    l’ersatz de café (francúzsky oficiálne z nemčiny prebraté slovo) potom vypila

    stal sa z nej krásna víla a majetok meltou nahanobila

    Kulíkovi nebola už len milá, spanilá

    veľa jedla, pribrala a Kulíkovi sa husila,

    obľúbené jedlo jej bola jihočeská cmunda ,

    jej starý ju znenávidel, bo po cesnaku smrdela jej kunda


    Kuda kuda ty chačeš?

    pýtal sa do vyhnanstva zatúlanej starej Anny Kulíkovej mužík Váňa, ťahajúc ju za pačesy,

    za jej polepený účes?

    Najprv ma učeš,

    Váňa Vánjuška,

    potom pošepkám ti to do uška.

    Tu na Sibíri je mi zima,

    to je len tvoja, Váňa, vina,

    nebudem to prehadzovať ako horúci zemiak, ty ma neohreješ, si ako jež,

    ty stále len ješ!

    I vzal Váňa Kulíkovu, uložil ju v zemljanke

    statočne plný sily zo zemiakov rajtoval na Anke

    až párik mal zemiaky na smotanke…

    a od horúcej Anky, od tej super ženy

    mal Váňa párok rumenný, údený….


    Prehovorí Kulíková keď lapí opäť dych.

    to bola jazda pri všetkých svätých,

    len nemysli, že každý je hneď zeman

    ak žerie zemiaky či vlastní zemljanku

    kde beztrestne môže vyliezť na Anku

    aj on musí zájsť často úroky splatiť na banku

    kde stretáva dlžníkov celú smotánku


    Nemusí ani zemiakova placka byť hneď “bramborák”,

    (veď to to isté znamená, ty čurák)

    nezaloží každý na opekanie zemiakov práve táborák,

    aj menším ohníkom to spravíš.

    A výborné zemiaky na kyselo - to si napíš -,

    s chuťou tanier obaja vylížu, ako Zeman, tak aj Babiš!

    OdpovědětVymazat
  13. OMLUVA: Nejak sa to pi. Kulíkovej do dĺžky roztiahlo a riadky majú zbytočný odstup. Celá quintesenz by bol len v jednom verši:

    "len nemysli, že každý je hneď zeman
    ak žerie zemiaky či vlastní zemljanku", na privitanie roku brambory.

    Strašne sa za technické nedokonalosti mňa a tohto stroja omlúvam - obaja už ku koncu ok blbneme. Už sa mi to až HNUSÍ - a nie husí, ako stojí mylne v texte...

    V novom toku 2021, roku milovaných zemákov-erteplí a pod., prajem všetkým to najlepšie a hlavne veľa zlepšenia, aj hlavn sebe samému...vivat MMXXI!

    OdpovědětVymazat
  14. Když dva dělají totéž, není to totéž.
    Fredy Kruger může použít hospodskou hantýrku a zůstane to vtipné. Zná míru.
    King Rucola je jen uboze sprostý a oplzlý. A permanentně předstírající, že je nadržený. Hnus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. quick

      Nespěchej s odsouzením, věci mohou být někdy ne zrovna jednoduché.

      Vymazat
    2. Na prednáškach “Dejiny umenia” nás pán profesor učili,
      vraj človek tvorí ako slávik spievať musí
      (možno sa to niekomu aj až hnusí)
      tvoriť socialistický realizmus nás ďalej mučili.
      Trafená hus zagága - nie som slávik, na dobrú radu dám
      písania a tvorby rád sa kvôli mieru vzdám!
      Čo doteraz vytvoril som bol len trus,
      u ľudí mnohých vyvolalo často len hnus,
      nie som slávik, ba ani len kos
      pri písaní a maľbe padol som na nos.
      Neplachtím - kitesurfing - na mračne
      rok čislom skvelý MMXX skončí dnes,
      nový možno zas začne
      pod mračnom zamračené, z myšlienok týchto chytá ma des.

      (Všetci radi mali sme našu švagrinu Axiňu
      osobne mal som ju za bohyňu,
      nerád si na inú teraz zvykám
      kvôli ničomu sa s ňou potýkam…)


      Vymazat
  15. **** Pozor - právě proběhla editace článku ****

    OdpovědětVymazat
  16. Já mám rok brambory každý rok, jest to moje nejoblíbenější jídlo na všechny způsoby.
    Tento blog jest obzvláště povedený a zaslouží si zvýšení popularity, takže šup s ním na mojí zeď na Facebook.
    Krásný rok ve zdraví přeji všem
    s bramborami ho my mlsouni chcem:-)

    OdpovědětVymazat
  17. quick

    2.Jsou to radosti
    Kulík má starosti
    kávu vezli povozníci
    zůstali stát na hranici
    na čele chmury
    jde Kulík do sklepa
    pro brambory.

    4.Našla jsem zajímavou tradici – listopadovou Jabkancovou pouť v České Třebové. Nenechte se zmást, nejde o jablka, v kraji se říkalo bramborám „zemská jabka“.
    Jabkance jsou bramborové placky plněné sladkým tvarohem.
    Místní je dělají i doma, ale prý to není ono, chybí totiž „atmosféra“.
    Poptávka je veliká, pro což svědčí, že na 58. pouti se spotřebovalo 10 metráků brambor´(+ sůl, mouka se dává jen na vyvalování), na náplň 120 kg tvarohu, 35 – 40 kg cukru, 300 žloutků a kolem 40 kg másla na potření.
    Kdo by chtěl vědět víc, stačí zadat Jabkancová pouť, odkazů je hodně.


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jabkancová pouť - to je super. Chilli nad.🤩

      Vymazat
    2. Na plzeňsku se říkalo brambury, což by se ještě lépe rýmovalo s vašimi "chmury"

      Vymazat
  18. Rok brambory - proč ne :-) Taky mám spoustu jídel z brambor ráda, i brambory jako přílohu na prvním místě.

    Nedávno jsem prošvihla vyfocení podobného bramborového srdíčka, to mě teď úplně mrzí..

    4) U nás název kobzole. A otec jim říkal dřív i erteple.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teď čekám, až brambory začnou klíčit, pak je chci nafotit.

      Vymazat
  19. Zlodějský salát
    se jmenuje proto, že bylo skoro vše možno ukrást na poli.
    Uvaří se brambory, vlažné se nakrájí na kostky, k tomu nakrájet cibuli, naloženou okurku, zalít nálevem z okurek a olejem, ten se tedy na poli ukrást nedal, osolit, opepřit a nechat chvíli promořit
    Dobrý je to, fakt.

    OdpovědětVymazat
  20. Fredy Kruger

    Co se tu stalo již, - do je snad málo ?????

    .... co se zas ,,U Váhy,, neudálo :

    ...jakmile někdo se přiožere,
    to byste koukali, jak se hned sere !
    Řve Jimech : " Šmidliboys ! zahrát mi mohou ?
    zatančím kozáčka, trhnu si nohou !"

    Však netrh´ tou správnou, trhnul tou druhou !
    ( na té má protézu )... rozepla se ....
    Jimesch pad´ na ústa, padl jak prase !!!

    Výkřiky : " Zatančils´? velký HO .... " !

    " Já umím něco lepšího !!"
    ... intelekt - ual si náhle zul boty !

    Křičejí všichni : " Co děláš ?? ... co ty ? "

    Třebenský strašlivě opilý
    nohy dal na stůl ve chvíli !

    Křičejí štamgasti : " No ! ... to je drsný !!
    dlouhé nehty má ! špinavé prsty !!"

    " Ukážu woli, jak umím mít mrštný !
    Jimesch je proti mě poleno !!"

    " Tak ukaž co umíš ? wole !... no ?"

    " Nohy teď natáhnu ku ústům
    a nehty si na prstech okoušu !!"

    ... řve Hron : " Co blbec má za odvahu !
    ty kyčle ! co na ně je za námahu !
    s mojíma hnátama, tohle bych nesved´!!"

    ... muž na pravém palci má nejdelší nehet !
    s námahou nehet ten ukousnul
    a do dálky vypliv jej, ,,vyflussnul,, !

    "Pane jo ! ten tam měl humusu !"
    řvou opilci, všichni jsou ve hnusu !

    " Teď ukoušu další ! jen koukejte woli !"

    " Nech tohóó ! " ... " Ten blázen nepovolí !"

    Však kyčel již více mu nedovolí,
    Spad´ !!! rypákem v podlahu zaoral

    Řve Tamchyně : " Spadnuls´ jak BRAMBORA!!
    posero ! co jsi to za člověka ???"

    Třebenský nevstává ! prdí a heká !!
    cožpak je zraněn, že nepovstane ?

    " Víme proč ! gatě má roztrhané !"
    vykřik´ Jech : "Už jsem to vypátral...
    od zadnice až ku játrám !!"

    Třebenský jak by se nestyděl !
    povstal.... by nikdo neviděl
    popotáh´ kalhoty... kradmo kouk´ item
    když zjistil, že ze kalhot vidět mu pytel

    ... zakryl jej táckem jak fíkovým listem...
    " Co na mém místě ... vy dělali byste ,
    když cosi vám ze kalhot roztrhlých svítí ??!"

    ... Již Okrouhlá přiběhla s jehlou a s nití !
    chvíli tam u kalhot s nástroji kutí ....

    " Tu díru jsem nestačil vyblejsknoutí !!
    kdyby mi krám jeden neupad ˇ!!"
    .... Tamchyně zved´ foto-aparát ....

    Pan netečně sedíce při pivě :
    " Nasral mě !" vykřikl plačtivě ....


    OdpovědětVymazat
  21. Fredy Kruger

    Rok devatenáct set dvacet jedna :

    Leonid Kulik s k kráteru sedna...
    a zařval : " To není krecht na brambory !
    ... v to místo, musel dopadnout bolid !!"

    ... a Evenkové mu přizvukují !
    " Rok devatenáct set pět !!"

    ( hovoří jeden z nich děd )

    křik´ Kulik : Kdybych tu tenkrát byl,
    všecičko bych si vyfotil,
    neb foťák mám vždycky po ruce !!"

    Muž rozčilením pak uprd se ,
    v Podkamenné tam... Tunguzce ...

    OdpovědětVymazat
  22. Milý Tlustjochu :), přeji ti šťastný nový rok, hlavně zdraví a mnoho dalších krásných a zajímavých fotografií :). Ať se ti všechno daří :).

    OdpovědětVymazat
  23. Za to, že znevážil brambory,
    putuje Kulík na Bory.

    K snídaní bramboračku!!!

    OdpovědětVymazat
  24. Bramborové fotky poslala Oby, vybral jsem květy. Děkuji mnohokráte.

    OdpovědětVymazat
  25. Jednoduchý recept:
    Do zbylé brkaše (rafinovaně dělám úmyslně větší dávku!) druhý den přimíchám hrubou nebo polohrubou mouku. Od oka, ale aby brambory měly většinu. Osolím, prohnětu. Vyválím tenší placku, tak půl cenťáku. Smažím pomalu, aby se mouka propekla. Na husím sádle je to asi nejlepší.
    (Osobně nejsme doma zrovna příznivci smažených pokrmů, ale tohle si občas dopřejeme.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si též občas s milostivou dopřáváme. Jen to sádlo je z čuníka.

      Vymazat
  26. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  27. Ještě jednodušší recept:
    Zbydou-li brambory ve slupce, oloupám je a nastrouhám je na hrubém struhadle. Na páničce rozpustím trochu sádla (husího či kachního, není-li, pak i máslo, olej ne) a přidám brambory. Osolím, okmínuji, smažím a promíchávám. Jak se začínají brambory přichytávat, je hotovo. K tomu studené plnotučné mléko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mléko se k tomu šikne. Jezdíme pro něj do automatu Agro Jesenice.

      Vymazat
  28. Jo brambory se chodí ke všemu.. A podle Slavnosti snezrneknjevto nejkrásnější kytka... Nejlépe červené odrudy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že to je nejlepší kytka. Stačí se podívat na obrázek, co poslala Oby.☺☺

      Vymazat
  29. Určitě to už někdo řekl, ale tchyně bramborám neřekla jinak než "erteple".
    To bude dobrý rok, brambory máme v oblibě, nejvíc pečené s česnekem a také bramboráky.

    OdpovědětVymazat
  30. Velmi zajímavé bramborové příspěvky. Pár bramborových srdcí už jsem taky našla, bohužel nevyfotila, tak třeba zas v září přispěju nějakým bramborovým oulovkem. :)

    OdpovědětVymazat
  31. Maličko mě vyděsil akorát ten hovězí morek coby přísada do těsta. Slovy klasika: do dortu se to dává málokdy. No jo, holt Angličani. ;)

    Přeji v tom novém bramborovém roce mnoho zdraví, štěstí, spokojenosti a inspirace.:)
    (Píšu nadvakrát, protože se mi včera asi šestkrát smazal komentář, tak pro jistotu.)

    OdpovědětVymazat
  32. Vítám nový rok brambory a všem přeji, ať to není taková kaše, jako v roce minulém :).

    OdpovědětVymazat
  33. V době mého mládí jsme občas dělávali francouzské brambory: Syrové, na kostky nebo kolečka nakrájené, promíchané s uzeninou a zapečené s vejci a sýrem. :-)

    Kulíku, Kulíku s kafem obchodníku,
    nemíchej brambory s kávou
    ve stejném pytlíku.
    Když velký hlad mám, brambory si dám.
    Můžou být na mlíku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míchat se to prý dá(jak jsem vygůglil) - viz brambory s kávou
      https://vlasta.kafe.cz/clanky/vareni-a-recepty/3936-jizanske-brambory-se-spetkou-kavy/

      Vymazat
  34. Brambory? Musím se smát... nejlepší recept? Přeměna raných brambor v cash😂. Jinak u nás to byly Erteple.

    OdpovědětVymazat
  35. Můj nejlepší recept je jednoduchý - a přesto složitý.
    Ta zapletitá část je obstarat si kvalitní rané brambory. Několikrát jsme koupili, pardon my French, opravdovou sračku. Pěstuji si své. Piplám půdu, dám hlízy naklíčit za oknem, něžně je zasadím, zahrnu půdou a pozorností. Obšťastním popelem z první grilovačky. Někdy v druhé půli června (v Anglii) se mi odmění prvními opatrně odkrytými zemáky.

    Ta druhá část je jednoduše je omýt, uvařit a servírovat s máslem a solí. Slastné povzdechy a funění doprovází tento raně letní rituál.
    Jen později, po mírném zevšednění, je k bramborům přizván na talíř balkánský sýr (feta), nebo na hniličku vařené vejce a podobní přátelé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já občas rané brambory nakrájím na čtvrtky a peču s česnekem nebo s bylinkami.

      Vymazat
  36. Tak to jsem zvědavá, co nám letos brambora přinese zajímavého! Nejraději mám bramboráky, ale musí být hodně česnekové, a pak taky bramborové šišky 8-)

    OdpovědětVymazat
  37. otázka v Lorettiných očích:
    "To jste fakt nemohli sehnat lepší maskérku?"

    OdpovědětVymazat
  38. Koukám, enliš potejtous vymeteny! Jíst se to teda asi moc nedá, no... Leda že by pan Hlad, nejlepčí kuchař, přispěl. :-D

    OdpovědětVymazat