úterý 3. října 2023

C017

.


.

Technická data:

.

Styl poklesslosti: Makarónské verše.

Beč: Výzva k vydávání hlasu jako ovce.

Beč brú: Piš Batch brew.

Batch brew: Blíže vizte zde

Brew cold: Blíže vizte zde

.

.

.

Vzpomínky na blog.cz:

.


.

Zvídně: = zvídavě.

Palimpsest: Blíže vizte zde

.

.

.

Kocůrova obrazárna - Dívka která má pod šlojířem anděla:

.


Foto: Praha; fontánka v zahradě Slovanského domu; září 2023; foceno mobilem.

.

.

.

Tlusťjochovy koláže:

.


Foto: Praha; září 2023; foceno mobilem.

.

.

.

Modré pozadí:

.


Foto: Praha, Vršovice; foceno šej Drem; září 2023.

.

.

.

Pražské domy:

.


Foto: Praha, Smích off; foceno mobilem; září 2023.

.

.

.

Osobnosti na starých pohlednicích:

.


(Z Tlusťochovy sbírky starých pohlednic).

Alois Sedláček: Blíže vizte zde

.

.

.

Ouloffky antikvární aneb něco pro Oby:

.


(Z TlusŤjochovy sbírky starých pohlednic).

UEA: Blíže vizte zde

.

.

.

Divize rébusů:

.



.

.

.

Plénootázky a plénoúkoly:

.

1) Co je to chorador?

2) Je slovo "BEČKA" odvozeno od slova "BATCH"? Znáte objem prachatické bečky v litrech?

3) Kdo byl Typhis Odaxius?

4) Řešte rébus. Pijete při luštění beč brú? Nebo turka? Anebo instantní?

.

.

.

Bonusy a jiná lákadla:

.

P.T. ctihodná obec čtenářská nechť ve své dobrotě neskonalé rozhodnouti ráčí, zda vyjeven býti má A) Böhmisches Streichquartett či B) Tres studiosi. Tlusťjochůff dekret trojhlasný pro tento článek udělen jest Axině, za zpracování bodování VBS010.

.

.

.

Pro Fredyho:

.

"Toto je odrůda Gold," vykřikoval opile zelinář Rapoticz.

.

.

.

POZOR! POZOR! VBS011 právě vyhlášena zde POHOV! POHOV!

.

.

.

Bonus:

.


(Z Tlusťjochovy sbírky starých pohlednic)

.

.

.

Dodatečné otázky a úkoly:

.

A) Znáte Hanse Hrubesche? Je gůglitelný?

B) Přeložte latinský text na pohlednici.

C) Zúčastněte se VBS011.

26 komentářů:

  1. Axina potěšeně vrtí ocáskem nad dekretem trojhlasným a dává ho ve prospěch bonusu B)

    ad 4)
    KARTOUZA PLATINA ŠERO MANA
    KARTOU ZAPLATÍ NAŠE ROMANA
    Pěkný rébus :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. 1) Co je to chorador?
    Zatím jsem ten pojem neznala, ale našla jsem odpověď na netu (česká wikipedie kupodivu mlčí). Zdá se, že je to (původně plátěný) filtr na překapávání kávy. Původem z latinskoamerických zemí.
    https://www.doubleshot.cz/cs/blog/hand-brew-vs-batch-brew

    Osobně mám ráda instantní kávu (mám ji prakticky denně, výhradně značky Nescafé Gold). Se smetanou a s cukrem (na 1 lžičku kávy 2 lžičky cukru a 1 kapsle Kaffee Sahne od Zott).
    V dobách zvýšeného pracovního úsilí u PC si dělám na celý den konvici (0,75 l) kávy. Na 1 polévkovou lžíci kávy 2 polévkové lžíce cukru a 2 smetany do kávy.
    Kdysi jsem pila překapávanou kávu. Už mi nechutná. Připadá mi "kyselá". Mám raději robustu než arabicu.
    Zjistila, že mi vyhovuje french press z Lavazza Caffe Espresso. Takovou kávu si dávám svátečněji, třeba v neděli odpoledne. Mám elektrický kávovar na french press.
    Klasický kávovar na espresso nemám. Espresso je na mne moc silné.
    Latté nepovažuji za kávu. Je to nápoj, který šel kolem kávy, vlastní kávy je ve sklenici méně, než našlehaného mléka. Mám dojem, že konzumentům kávy latté spíš záleží na tom, aby vypadali světově a vůbec "in".
    Nesnáším obyčejného "českého turka". A přímo se otřásám znechucením, když vidím, jak si někdo pije turka ze skleničky a k tomu pokuřuje cigaretu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si s milostivou děláme doma hend brú (=Hand breč; AI mi z toho udělala "Hned Brusel").
      Turku s rumem se říká chalupářské kafe.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Akorát tomu andělovi cloní ve výhledu.

      Vymazat
    2. quick

      Po rozplynutí ranních šlojířů bude jasno a výhled se zlepší.

      Vymazat
    3. Vše se odvíjí od rosného bodu - cituji:Rosný bod je teplota, při níž se vzduch následkem izobarického ochlazování stane nasyceným, aniž by mu byla dodána vodní pára zvnějšku. Při poklesu teploty pod teplotu rosného bodu obvykle dochází ke kondenzaci vodní páry obsažené ve vzduchu, vzniká například rosa nebo mlha.

      Vymazat
  5. Fredy Kruger

    " Hnojení se mi vyplatilo !
    Těch jablek, co letos se urodilo ,
    co na zahradě mám sort !!
    Toto jest odrůda Gold ! "

    .... opile Rapoticz vykřikuje
    a obrovské jablko ukazuje :

    " Tak vypadá Golden Delicius !!!"

    Tu upadl !!... huláká : " Jaký zas píčus
    do mne strčil, mne porazil ?
    Jablko z ruky mi vyrazil !!
    ( ? ) Bíža ! idiot zchlastaný !!"

    řve Maraskin : "Támhle se kutálí !"
    "Kdeže ?"
    " Támhle je vy wole !"

    Již zelinář leze pod stolem !
    řve : "Už ho mám v ruce ! kousnu do něho !"

    Muž zakous´ se do šišky plešatého
    zedníka Ludwíka Hmyzeše !!
    .... již mysleli všichni, že odešel,
    teď pod stolem válí se opilec, - křiče,
    pokousaný od Rapoticze !

    Hmyzeš je rozčilen teprve,
    když zjisti, že pleš jeho od krve !
    .... se prohlíží v zrcadle za všech stran ...
    zjistil, že sice je pokousán....
    však krev není o něj ! již je to jasné !

    Je z Rapoticzovy paro-dontózní dásně !
    ... " Mám parodontózu !" zařval zelinář ... " Inu"....
    muž vyplivnul obrovskou krvavou slinu
    řka : "Zuby mám ve hajzlu, buď jak buď !"

    " Vás vyléčí pasta LAKALUT !"
    řve dentista Pycz, - tubu podá mu ......

    "Proboha ! jen žádnou reklamu !"
    řve hostinsky ( sám ale dobře ví,
    zuby, že též se mu viklají !

    .... cos zašeptal k Pyczovi potají....
    ten zpátky mu šeptá : "Teď nemám jí !!"
    ( zítra prý mu jí přinese )
    je hospodský radostí roztřesen !

    OdpovědětVymazat
  6. Pan Al-man vyjeveně oči poulí
    na bečku s marmeládou z kdoulí.
    Kdo tohle vymyslel, netuší,
    a tak ji zakryje loktuší.

    A)

    OdpovědětVymazat
  7. K poklesslosti:
    Mám ráda bonmot Miroslava Horníčka:
    "Moudrost nepřichází vždy s věkem.
    Někdy věk přichází sám."

    OdpovědětVymazat
  8. quick

    3) Makaronština - podle moudrých sov užívání střídavě dvou a více jazyků v souvislém textu, básni nebo próze. Pojmenování zavedl italský básník Micheledi Bartolomeo degli Odasi, latinský pseudonym Typhis Odaxius (asi 1450-1492).
    Možná byly prvopočátky někde při stavbě Babylonské věže.
    --------------------------
    Myslíte, že nízko zavěšené kolty promlouvají ve spaghetti westernech špagetštinou?

    Zajímavé verše, koláž i pražské domy. Prosím B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já z knižních westernů vím, že kolty štěkají, takže to spíš bude dogština.

      Vymazat
  9. Myslíte, že nízko zavěšené kolty promlouvají ve spaghetti westernech špagetštinou?

    Určitě. Někdy pak je slyšet i linguinštinu, farfallsky a lasagneštinu. Stejně se to pak dabuje, tak se s tím moc nepárají.
    1R

    OdpovědětVymazat
  10. Chválim poklesslost, verše priam ako od svätého Jána!

    OdpovědětVymazat
  11. ***** Hlasování o bonu ukončeno, bonus vyje ven *****

    OdpovědětVymazat
  12. Tři studenti plují nad Prahou
    Proč sakrble nejeli drahou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fejsbůk je tomu na vině
      v sociální plavou
      plavou v bublině

      Vymazat
  13. ad B)
    (bez záruky):
    Na cestě po různých částech světa se ztratili tři studenti Německé univerzity v Praze.

    ad C)
    Stalo se.

    OdpovědětVymazat
  14. quick

    A) Janinka vygůglí i nevygůglitelné.

    B) Když tři studenti znaveni ulehli pod kokos
    spadl jim kokos na kokos
    není právě dobrý nápad
    ze stromu na tygra skákat
    s posledními koláči
    dělili se s Apači
    za dlouhých dnů bez rozpaků
    hráli hokej u tučňáků
    malheur veliký
    klokani snědli jim
    k snídani rohlíky.
    Tři studenti objeli svět
    bez ztrát na životech vrací se zpět.
    (Pokud není Země placatá).


    OdpovědětVymazat